Техники Бахова терапия с цветя


„Болестта не е наказание или жестокост, а просто средство, с което душата ни показва нашите грешки и ни предпазва от по-значителни вреди – за да ни върне към истината и светлината, от които никога не трябва да се отклоняваме.“

Още през 1983 г. Световната здравна организация одобри прилагането на различни видове алтернативни лечения, между тях и терапията на Бах. СЗО признава, че цветята влияят положително на човешката психика и засилват имунната система. Лечението на Бах се използва в цял свят, защото е достъпно, евтино и без противопоказания и странични ефекти. Може да се използва дори от кърмачета и по света есенциите се продават свободно в дрогериите. Те могат да се съчетават с всякакви медикаменти. За повече подробности за отделните есенции, вижте подробна таблица на есенциите на Бах.

Едуард Бах се ражда в селце до Бирмингам в семейство на преселници от Полша. Следва медицина и се дипломира като лекар през 1912 г. Поставя си за цел да открие прост, безболезнен и универсален метод за лекуване. Но през 1919 г. спешно е опериран от рак в стомаха и му казват, че има още 6 месеца живот. Решен с цената на всичко да довърши делото си, Бах своеволно напуска болницата и се отдава на изследванията си. Вместо да умре обаче, той чудотворно оздравява. През 1930 г. Бах вече е преуспял като лекар. Неговите интереси са го насочили към изучаване енергийната сила на природата. Той смята, че най-силната енергия е съсредоточена в цветовете на растенията.  Открива вибрационните им способности  и започва да свързва пациенти със сходни особености с определени цветя. Постига смайващи резултати и така се убеждава, че в центъра на лечебния метод трябва да бъде болният, а не болестта.

Бах разработва есенции от 38 вида растения, а 39-тата есенция е комбинация от 5 цвята, която се използва при спешни случаи. Всяко растение отговаря на основните характеристики на психиката и следователно, ако са подходящо съчетани, въздействат на духа и връщат хармонията в тялото, а заедно с нея и неговото душевно и физическо здраве. Според Бах, за да са добре тялото и умът, те трябва да са в равновесие. Когато възникне емоционален конфликт, той води до болест. Бах счита, че главната причина за неуспехите на модерната медицина е нейното вторачване в симптомите, а не в причините за болестите.

Болестта не може да бъде излекувана докрай просто защото нейният произход не е материален. Ние узнаваме за нея чак в крайната й фаза, когато в тялото се проявява резултатът от дълбокото и продължително действие на различни сили.   Болестите според Бах могат да бъдат предизвикани и от преки физически фактори като отрови или злополуки. В повечето случаи обаче причина за тях са нарушения на вътрешното равновесие. Затова привидното оздравяване е по-вредно от самата болест, тъй като причината за нея си остава у болния. Справим ли се с болестта по точния начин, тя ще ни помогне да прозрем своите грешки и да ги елиминираме. Това е истинското оздравяване – след болестта да си по-здрав, отколкото си бил преди нея.

Предполага се, че както хомеопатията, Баховите есенции работят директно на енергийно ниво, но за разлика от нея подобното не се лекува с подобно, а с неговата противоположност, както при класическата медицина – както например страхът се преодолява със смелост. При прилагане на есенциите на д-р Бах (извлеците се приемат силно разредени и само по няколко капки 2-3 пъти дневно, с изключение на Rescue remedy) трябва да се спазват някои правила: да не се използват едновременно повече от 7 есенции, да се открие емоционалната причина на евентуалните симптоми, да се разбере коя е най-силната емоция, която надделява в душевното състояние напр. да не се бърка депресията с временно състояние на тъга; щом се почувства, че се е сменило едно отрицателно състояние с друго, да се смени есенцията и така до настъпване на състояние на хармония. Есенциите влияят основно на психичното състояние и оттам на физическите проблеми. Това предполага,че понякога е необходима по-продължителната им употреба. Има редица европейски сайтове, които предлагат онлайн продажба на есенциите. Терапията с есенциите на д-р Бах е чудесно допълнение към всяка психотерапия.

Обратно горе

Още терапевтични подходи: